Friday, July 25, 2008

Ateş Ulusu, Amerika, savaş karşıtlığı

Avatar: Son Hava Bükücü içinde pek çok mesaj barındıran bir yapım. Kimileri açık, kimileri biraz daha üstü kapalı mesajlar bunlar.

Bana kalırsa bunlardan biri de Ateş Ulusu ile Amerika benzerliği. Gerçi elinde güç olan ve bu gücü başka ülkeleri işgal etmekte kullanan diğer ülkeler için de böyle bir benzerlik söz konusu olduğu söylenebilir. Ama Avatar'ı her izleyişimde sanki Amerika ve savaş karşıtlığı ile ilgili bir mesaj varmış gibi geliyor.

Örneğin Ateş Ulusu'nun savaşı başlatma sebebi. "Biz çok süper bir ülkeyiz, bu süperliği diğer uluslara da yaymalıyız, onların iyiliği için". Peki bunun şundan farkı ne: "Sizi özgürleştirmeye geliyoruz".

Deliyim di mi?

Örneğin Ateş Ulusu Ba Sing Se'yi ele geçirdikten sonra tam bir zafer kazanamıyor, çünkü ordu dağılmasına, şehir düşmesine rağmen asiler sorun çıkartmaya başlıyor (Bakınız, Irak ve Afganistan). Bununla ilgili yapılan savaş toplantısında "Daha fazla asker göndermeliyiz" diye görüş bildiriliyor. Buna "bakınız" vermeme gerek yok sanırım?

Örneğin Iroh oğlunu kaybetmiş. Ne uğruna? Aptal bir savaş uğruna.

Örneğin Ateş Ulusu, diğer uluslar içinde agresif savaş araçları üreten, bu uğurda doğayı mahveden tek ulus. Dünyanın bir numaralı savaş aracı üreticisi kim?

Örneğin Ateş Ulusu'nun korkunç hapishaneleri. Gerçek dünyada en korkunç hapishaneler kime ait?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Son olarak "dünyaya dengeyi geri getirme" meselesine değinmek istiyorum. Bir düşünün. Her milletin diğerine saygı ile yaklaşması gerektiği fikri. Ne kadar güzel bir mesaj.

No comments: